Hengitys

Hengitys syntyi pitkällisen raskausajan jälkeen marraskuussa 2012. Se on esiintynyt mm. ensimmäisessä aikuisille suunnatussa nukketeatteritapahtumassa Lumous, Vantaalla 2013, sekä Bird-festivaaleilla Japanin Tottorissa 2013. Hengitys on mukana ohjelmistossani, ja esiintyy seuraavan kerran Stoassa maaliskuussa 2014 Tuhkaa ja Timantteja-tapahtumassa. Hengitystä voi tilata keskisuuriin kulttuuritiloihin.

Kuvaus esityksestä
Hengitys on kokeellinen esitys jossa tutkitaan nukke- ja naamioteatterin, liikkuvan kuvan, kehonkielen  ja äänen vuorovaikutusta.
Nukketeatterissa puhutaan usein siitä ilmiöstä mikä tapahtuu kun ihminen puhaltaa nukkeen hengen, luovuttaa sille  sielunsa (=transformaatio).  Esitys pureutuu tähän maagiseen hetkeen.
Hengitys kertoo yhden anonyymin henkilön tarinan, mutta nukke ihmisen metaforana tulee samalla kertoneeksi meidän jokaisen tarinan. Syntymän hetki, elämisen opettelu, oman itsensä ja rakkauden etsintä, olemassaolon merkityksen pohdinta, yhteys muuhun olevaan, suru siitä tietoisuudesta että täällä olomme onkin vain lyhyt pistokeikka, hyppy satunnaiselle asemalle -ja uni jatkuu...

"Hengitys"  tavoittelee esitystä joka olisi kuin kolmiulotteinen runo; kuunnelma jota katsotaan, teatteria jota kuunnellaan, kokemus joka virtaisi aistien mukana ihon alle, perille asti.
Meditatiivinen esityksemme tapahtuu ajassa joka on nyt, läsnäoleva ja  samalla mennyt  ja tuleva. Se on kunnianosoitus nukelle, ja sille merkilliselle tapahtumalle, jolloin nukke avaa portin tietoisuutemme nimeämättömälle, piilotetulle -ja samalla kaikessa toiminnassamme läsnäolevalle- alueelle.

"Eräänä aamuna, kaikkien menneiden ja kaikkien tulevien aamujen joukossa, minuun puhallettiin Elämä..."

Hengitys sopii nuorille ( 14v.ylöspäin), aikuisille ja vanhuksille. 

Työryhmä: 

käsikirjoitus, äänisuunnittelu, visualisointi, ohjaus ja näyttelijäntyö: Iida Vanttaja
koreografia: Minja Mertanen
valosuunnittelu: Pasi Pehkonen
äänimaailman konsultointi ja efektit: Pirkko Tiitinen
valokuvat ja videot: Sanni Vanttaja
lavastehitsaus: Aslak Mamadou

Esityksen tukemisesta kiitämme seuraavia: Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Uudenmaan Taidetoimikunta, Valtion Näyttämötaidetoimikunta ja Stoa